Μόρα: Παιχνίδι του Μυαλού ή σκοτεινή πραγματικότητα;

Κοιμάσαι και νιώθεις μια παρουσία στο δωμάτιο κοντά σου.Παλεύεις να σηκωθείς να κοιτάξεις αλλά δεν μπορείς να πάρεις ανάσα ούτε να κινηθείς.Αισθάνεσαι μια αυξανόμενη πίεση στο στήθος σου και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα κατακλύζει το δωμάτιο.Εάν καταφέρεις να ανοίξεις τα μάτια ίσως δείς μια μαυροφορεμένη οπτασία να κάθεται πάνω στο στήθος σου ηγεμονικά έχοντας τον πλήρη έλεγχο του σώματός σου.

Η παραπάνω περιγραφή είναι ίσως η πιο κλασική περίπτωση του φαινομένου που ονομάζεται Μόρα.Μια επίσκεψη από τον άυλο κόσμο των σκιών. 

Η Μόρα που στα Σλαβικά μεταφράζεται ερωμένη είναι μια περίπτωση παράλυσης του νευρικού συστήματος κατά τους επιστήμονες και ένα σκοτεινό πνεύμα για τους γνώστες της σχετικής μυθολογίας.

Είναι μια θηλυκή ύπαρξη η οποία περιγράφεται  σαν γριά που φοράει ένα μαύρο σκουφί.Την αποκαλούν επίσης Βραχνά και σε ορισμένα άτομα που βίωσαν το φαινόμενο φάνηκε να φορά κουκούλα.Παρομοιάζεται με τον Succubus και τον Incubus οι οποίοι είναι δαίμονες της νύχτας και εμφανίζονται στις παραδόσεις πολλών λαών.Οι παραπάνω δαίμονες ανήκουν στην κατηγορία των σεξουαλικών δαιμόνων που απορροφούν την ενέργεια από το θύμα τους όταν κοιμάται και δεν μπορεί να κινηθεί.

Σύμφωνα με την μυθιστορία η Μόρα μπορεί να αντιμετωπιστεί.Ένας τρόπος είναι με μια προσευχή που μεταδίδεται μόνο προφορικά από γενιά σε γενιά και δεν μπορεί να καταγραφεί.Άλλος τρόπος είναι το σκάλισμα πάνω στο κρεβάτι των ονομάτων τριών αγγέλων που ήθελαν να τιμωρήσουν την Μόρα για τις νυχτερινές της επισκέψεις.Τα ονόματα είναι Σάνβι, Σανσάβι, Σαμενγκελάφ.

Η επιστήμη αντιτίθεται στην σκοτεινή πλευρά του φαινομένου και το ορίζει σαν Υπνική Παράλυση.Είναι η φάση πριν αποκοιμηθούμε ή λίγο πριν ξυπνήσουμε,δηλαδή το υπναγωγικό ή υπνοπομπικό στάδιο.

Δεν εξηγεί όμως που οφείλεται η αίσθηση του κρύου ρεύματος ούτε η αλλόκοσμη μορφή πάνω από το θύμα της Μόρας.Άν είναι μόνο ένα ιατρικό φαινόμενο ποιός αρχέγονος φόβος και ποιά παγανιστική παράδοση ωθεί τον άνθρωπο να δημιουργήσει στη φαντασία του τη Γριά Μόρα;

Μ.Κ.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: